Verplichting volledig elektrische warmtepomp bij nieuwbouw?

Technicert bv 27/03/2022

Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bekijkt de mogelijkheid om vanaf volgend jaar de volledig elektrische warmtepomp te verplichten bij nieuwbouw. Oorspronkelijk was het de bedoeling om eerst een tussenfase in te voeren die een hybride warmtepomp verplicht. Die beslissing wil de minister nu herbekijken. Maar wat is het verschil tussen beide systemen?

In het klimaatakkoord dat eind vorig jaar werd afgeklopt, gingen alle partijen akkoord om vanaf 2023 de hybride warmtepomp te verplichten in nieuwbouwwoningen. Zo’n hybride systeem is een combinatie tussen een klassieke condensatieketel op gas en een lucht-waterwarmtepomp. Het grote voordeel is dat het systeem automatisch de goedkoopste en meest energiezuinige energiebron gebruikt op basis van de buitenlucht, binnentemperatuur en de energieprijs. Haalt de warmtepomp onvoldoende warmte uit de buitenlucht? Dan springt de gascondensatieketel bij. Datzelfde principe geldt op het moment dat gas goedkoper is dan elektriciteit.

Zo’n hybride warmtepomp is vooral geschikt voor mensen die willen overschakelen op hernieuwbare energie, maar van wie de woning nog onvoldoende is geïsoleerd. Wie een gascondensatieketel heeft, kan daar ook gewoon een warmtepomp met hybride regelaar aan toevoegen. Zeker bij oudere woningen of bij een kleine renovatie is het dus een goed alternatief. Gemiddeld betaal je voor zo’n hybride warmtepomp tussen de 8.000 en 15.000 euro exclusief btw. Nadeel van het systeem is dat je, ondanks het mindere verbruik, nog altijd minstens deels afhankelijk blijft van gas.

Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bekijkt nu dus de mogelijkheid om meteen de volledig elektrische warmtepomp te verplichten bij nieuwbouwwoningen. Bij hybride warmtepompen verbruik je elektriciteit en gas, in tegenstelling tot volledig elektrische warmtepompen, waarvoor geen gasaansluiting meer nodig is. Het grootste voordeel van een elektrische warmtepomp is logischerwijs dat je niet meer afhankelijk bent van gas en de schommelende prijzen. Het systeem is ook milieuvriendelijker aangezien de CO2-uitstoot daalt. En zeker in combinatie met zonnepanelen kan je heel wat besparen op je energiefactuur.

Afhankelijk van het gewenste vermogen en budget, kan je kiezen voor een lucht-luchtwarmtepomp (vanaf 6.000 euro, exclusief btw), een lucht-waterwarmtepomp (richtprijs 10.000 euro, exclusief btw) of geothermische warmtepomp (vanaf 12.500 euro, exclusief btw). Bij die laatste moet je voldoende ruimte hebben, omdat er boringen nodig zijn in de tuin.

Aangepaste verwarming is wel aangewezen voor een optimaal rendement. Vloer- en/of wandverwarming zijn ideaal, maar ventiloconvectoren of radiatoren op lage temperatuur kunnen ook. Daarnaast is een goede isolatie belangrijk. Net daarom zijn deze systemen meer aangewezen bij nieuwbouw dan bij oudere woningen. Bij renovatieprojecten moet je de kosten van aangepaste verwarming en isolatie bovenop de aankoopprijs van de warmtepomp rekenen. Zeker als je daarbij de vloer moet opbreken, kan de kostprijs dan snel oplopen.
(bron : www.hln.be, 24 maart 2022) 

Laatste blogs

Technicert bv 25/03/2024

F-gassen verordening

Op 20 februari 2024 is de nieuwe EU-verordening betreffende F-gassen gepubliceerd

Lees meer

Technicert bv 16/02/2024

Technicert staat met mooi artikel in vaktijdschriften

In de vaktijdschriften Cool and Comfort en Install Magazine wordt een artikel gewijd aan de verhuis naar ons nieuwe opleidingscentrum. In deze blog kan je het artikel lezen

Lees meer

Technicert bv 31/01/2024

Knelpuntberoepen 2024

Koeltechnieker blijft ook in 2024 weer een knelpuntberoep! Werkzekerheid gegarandeerd met het certificaat in de koeltechniek!

Lees meer

Bekijk ons aanbod aan opleidingen en examens