Technicert bv 31/01/2024
Wat houdt het in?
VDAB publiceert elk jaar een lijst met de knelpuntberoepen in
Vlaanderen. Per beroep wordt aangegeven waarom het een knelpunt vormt. Er zijn
drie mogelijke oorzaken:
·
Kwantitatief tekort: er zijn te weinig werkzoekenden beschikbaar op de
arbeidsmarkt.
·
Kwalitatief tekort: er zijn werkzoekenden op de arbeidsmarkt die zich
aanbieden, maar ze voldoen niet omwille van bijvoorbeeld een gebrek aan (de
juiste) ervaring, slechte aansluiting onderwijs-arbeidsvloer,....
·
Specifieke arbeidsomstandigheden: werkzoekenden stellen zich niet
beschikbaar voor vacatures omwille van de specifieke arbeidsomstandigheden.
Krapte blijft groot: 241 beroepen op knelpuntberoepenlijst 2024
Het blijft voor werkgevers een grote uitdaging om personeel te vinden.
Ondanks de problemen waarmee de Belgische economie te kampen heeft, blijft de
krapte op de arbeidsmarkt erg groot. Uit het jaarlijks onderzoek van VDAB naar
de knelpuntberoepen blijkt dat de zoektocht naar bepaalde profielen uiterst
moeilijk blijft.
De oorzaak van het knelpunt ligt niet altijd (enkel) bij een tekort aan kandidaten. Dikwijls is het een combinatie van verschillende factoren die aan de basis ligt van de problematiek. De vraag naar competenties zoals klantvriendelijkheid, commercieel-technische kennis en talenkennis maakt het soms moeilijk om geschikte werknemers te vinden. Daarnaast vormen ook specifieke arbeidsomstandigheden zoals zwaar fysieke arbeid, weekend- en avondwerk, deeltijdse contracten of verloning vaak een struikelblok. De kloof tussen de verwachtingen van kandidaten en werkgevers is soms groot en bemoeilijkt een vlotte invulling van vacatures.
In 2024 neemt het aantal knelpuntberoepen toe, zij het beperkt. Ook met het stijgend aantal, ondertussen 241, blijft de lijst van knelpuntberoepen een prioriteitenlijst van beroepen waarvoor werkgevers de grootste problemen ondervinden bij het invullen van hun vacatures. Dit wil echter niet zeggen dat alle vacatures voor niet-knelpuntberoepen zonder problemen in te vullen zijn, zeker niet in een krappe arbeidsmarkt zoals die van vandaag.
Klik hier om de volledige lijst met knelpuntberoepen te raadplegen.
Bron : https://www.vdab.be/trends/knelpuntberoepen
Technicert bv 03/12/2024
Het REPowerEU-plan, gelanceerd door de Europese Commissie in mei 2022, heeft als doel de afhankelijkheid van de EU van Russische fossiele brandstoffen te verminderen en de transitie naar schone energie te versnellen. Een belangrijk onderdeel van dit plan is de promotie en implementatie van warmtepompen als duurzame verwarmingsoplossing.
Technicert bv 07/11/2024
Zo’n 70 procent van de Vlaamse woningen zou klaar zijn voor een warmtepomp. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Veel meer woningen dan verwacht komen dus in aanmerking voor een warmtepomp, maar wanneer is je woning daar nu klaar voor?
Technicert bv 09/09/2024
De Europese Commissie heeft op 06/06/2024 de nieuwe regelgeving over certificering voor het werken met koudemiddelen gepubliceerd. Deze wetgeving bevat de minimumeisen voor certificering. Volgens de nieuwe F-gassenverordening zal certificering verplicht worden voor zowel het werken met F-gassen als met andere koelmiddelen, zoals koolwaterstoffen (bijv. propaan en isobutaan), CO₂ en ammoniak. F-gassen en koolwaterstoffen (bijv. propaan en isobutaan) zijn nu samen opgenomen in de nieuwe certificaten A1 en A2. Deze nieuwe indeling komt overeen met de vroegere categorieën I en II (maar dus met toevoeging van koolwaterstoffen).