De warmtepomp voor woningverwarming

Technicert bv 21/03/2022

Een warmtepomp is een toestel dat warmte uit de natuur haalt en afgeeft in de woning. Het is ideaal voor een goed geïsoleerde woning met vloer- of muurverwarming. Terwijl de klassieke verwarmingssystemen volledig op (fossiele) brandstof of elektriciteit draaien, haalt een warmtepomp tot 80% van haar energie uit de bodem, het grondwater of de lucht. Dat zorgt ervoor dat een warmtepomp - samen met warmtenetten - tot de meest toekomstbestendige en meest energie-efficiënte verwarmingsoplossingen behoort. Warmtepompen worden ingedeeld volgens hun warmtebron (bodem, grondwater, lucht) en afgiftesysteem (lucht of water): Geothermische of bodem-waterwarmtepomp: dit type warmtepomp haalt water uit de bodem of het grondwater. Daarvoor wordt een horizontaal of verticaal buizennetwerk in de grond geplaatst. De investeringskost ligt daardoor een stuk hoger, maar de rendementen liggen hoger dan andere types warmtepompen, omdat de bodemtemperatuur weinig seizoensschommelingen kent. De verzamelde warmte wordt aan het water van de centrale verwarming afgegeven. Lucht-luchtwarmtepomp: deze warmtepomp haalt warmte uit buiten- of binnenlucht en brengt het als warmte lucht in de woning binnen. Lucht-waterwarmtepomp: deze warmtepomp haalt warmte uit buiten- of binnenlucht en geeft het af aan het water van de centrale verwarming. Zo werkt een warmtepomp: Eigenlijk heeft u al een kleine warmtepomp in huis: uw koelkast. Die haalt warmte uit een koude plaats (de koelkast) en geeft dit af aan een warme plaats (de achterkant van de koelkast). Een warmtepomp doet dat ook. Een warmtepomp heeft geen hitte nodig, het maakt gebruik van de aanwezige omgevingswarmte uit de bodem, het grondwater of de lucht. Een warmtepomp is namelijk uitgerust met een koelvloeistof die al op lage temperatuur kookt en gasvormig wordt. Een compressor drukt het gas samen en zo stijgt de temperatuur. De warmte wordt aan het verwamingssysteem afgegeven. De druk wordt verlaagd, het gas wordt terug vloeistof en de hele cyclus kan opnieuw beginnen.

(Bron : https://www.energiesparen.be/warmtepomp )

Laatste blogs

Technicert bv 09/09/2024

Update F-gassenverordening ( EU 2024/573) - Certificering

De Europese Commissie heeft op 06/06/2024 de nieuwe regelgeving over certificering voor het werken met koudemiddelen gepubliceerd. Deze wetgeving bevat de minimumeisen voor certificering. Volgens de nieuwe F-gassenverordening zal certificering verplicht worden voor zowel het werken met F-gassen als met andere koelmiddelen, zoals koolwaterstoffen (bijv. propaan en isobutaan), CO₂ en ammoniak. F-gassen en koolwaterstoffen (bijv. propaan en isobutaan) zijn nu samen opgenomen in de nieuwe certificaten A1 en A2. Deze nieuwe indeling komt overeen met de vroegere categorieën I en II (maar dus met toevoeging van koolwaterstoffen).

Lees meer

Technicert bv 25/03/2024

F-gassen verordening

Op 20 februari 2024 is de nieuwe EU-verordening betreffende F-gassen gepubliceerd

Lees meer

Technicert bv 16/02/2024

Technicert staat met mooi artikel in vaktijdschriften

In de vaktijdschriften Cool and Comfort en Install Magazine wordt een artikel gewijd aan de verhuis naar ons nieuwe opleidingscentrum. In deze blog kan je het artikel lezen

Lees meer

Bekijk ons aanbod aan opleidingen en examens