Technicert bv 03/12/2024
Het REPowerEU-plan, gelanceerd door de Europese Commissie in mei 2022, heeft als doel de afhankelijkheid van de EU van Russische fossiele brandstoffen te verminderen en de transitie naar schone energie te versnellen. Een belangrijk onderdeel van dit plan is de promotie en implementatie van warmtepompen als duurzame verwarmingsoplossing.
Doelstellingen met betrekking tot warmtepompen:
Versnelde uitrol: Het plan streeft naar de installatie van ten minste 10 miljoen extra warmtepompen tegen 2027. Dit vereist een verdubbeling van het aantal nieuwe installaties elke vier jaar. Volgens de European Heat Pump Association (EHPA) zou dit leiden tot 60 miljoen extra warmtepompen tegen 2030, bovenop de 17 miljoen die in 2021 waren geïnstalleerd.
Productiecapaciteit verhogen: Het plan benadrukt de noodzaak om de productie van warmtepompen op te schalen en de sector toegang te geven tot financiering. Daarnaast wordt de nadruk gelegd op opleiding en training in relevante vaardigheden, variërend van loodgieterij tot architectuur en engineering.
Impact op de markt:
Ondanks de ambitieuze doelstellingen heeft de markt voor warmtepompen in Europa te maken gehad met uitdagingen. In de eerste helft van 2024 daalden de verkopen met 47%, met slechts 765.000 verkochte eenheden in 13 grote Europese landen, vergeleken met 1,44 miljoen in dezelfde periode het jaar ervoor. Deze daling wordt toegeschreven aan verminderde subsidies en lagere gasprijzen, waardoor huishoudens minder geneigd zijn over te stappen van gasboilers naar warmtepompen.
Beleidsmaatregelen en ondersteuning:
Om de doelstellingen van REPowerEU te bereiken, is de Europese Commissie bezig met het ontwikkelen van een Heat Pump Action Plan. Dit plan, dat aanvankelijk begin 2024 zou worden gepubliceerd, is uitgesteld tot na de EU-verkiezingen in juni 2024. Ondertussen hebben 15 lidstaten in mei 2024 een gezamenlijk verzoek ingediend voor de snelle publicatie van het plan om de markt te ondersteunen en richting te geven.
Conclusie:
Het REPowerEU-plan erkent de cruciale rol van warmtepompen in de energietransitie van de EU. Hoewel er aanzienlijke vooruitgang is geboekt, blijven er uitdagingen bestaan, zoals marktvolatiliteit en beleidsvertragingen. Een gecoördineerde inspanning van zowel de EU-instellingen als de lidstaten is essentieel om de ambitieuze doelstellingen te realiseren en de adoptie van warmtepompen in heel Europa te versnellen.
Bronnen :
https://www.ehpa.org/policy/repowereu-and-the-eu-heat-pump-action-plan/
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=COM%3A2022%3A230%3AFIN
https://www.ft.com/content/87393499-41da-403a-8823-bd31e910138e?
Technicert bv 03/12/2024
Het REPowerEU-plan, gelanceerd door de Europese Commissie in mei 2022, heeft als doel de afhankelijkheid van de EU van Russische fossiele brandstoffen te verminderen en de transitie naar schone energie te versnellen. Een belangrijk onderdeel van dit plan is de promotie en implementatie van warmtepompen als duurzame verwarmingsoplossing.
Technicert bv 07/11/2024
Zo’n 70 procent van de Vlaamse woningen zou klaar zijn voor een warmtepomp. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Veel meer woningen dan verwacht komen dus in aanmerking voor een warmtepomp, maar wanneer is je woning daar nu klaar voor?
Technicert bv 09/09/2024
De Europese Commissie heeft op 06/06/2024 de nieuwe regelgeving over certificering voor het werken met koudemiddelen gepubliceerd. Deze wetgeving bevat de minimumeisen voor certificering. Volgens de nieuwe F-gassenverordening zal certificering verplicht worden voor zowel het werken met F-gassen als met andere koelmiddelen, zoals koolwaterstoffen (bijv. propaan en isobutaan), CO₂ en ammoniak. F-gassen en koolwaterstoffen (bijv. propaan en isobutaan) zijn nu samen opgenomen in de nieuwe certificaten A1 en A2. Deze nieuwe indeling komt overeen met de vroegere categorieën I en II (maar dus met toevoeging van koolwaterstoffen).