Technicert bv 10/04/2022
De maatregelen in het klimaatakkoord van de Vlaamse regering zouden garant staan voor een CO2-reductie met 40 procent. Naast het verplicht renoveren van huizen, een verbod op aardgas (in nieuwbouwwoningen) en de verplichting om vanaf 2029 enkel nog elektrische wagens te kopen, zijn er ook verplichtingen met betrekking tot warmtepompen. Daarbij zal aardgas verboden worden voor nieuwbouwwoningen. Vanaf 2023 al moet het minstens hybride zijn. In 2026 is het verplicht voor nieuwbouw om een elektrische warmtepomp te gebruiken, volledig fossielvrij.
(bron : www.hln.be , 4 nov. 2021)
Technicert bv 03/12/2024
Het REPowerEU-plan, gelanceerd door de Europese Commissie in mei 2022, heeft als doel de afhankelijkheid van de EU van Russische fossiele brandstoffen te verminderen en de transitie naar schone energie te versnellen. Een belangrijk onderdeel van dit plan is de promotie en implementatie van warmtepompen als duurzame verwarmingsoplossing.
Technicert bv 07/11/2024
Zo’n 70 procent van de Vlaamse woningen zou klaar zijn voor een warmtepomp. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Veel meer woningen dan verwacht komen dus in aanmerking voor een warmtepomp, maar wanneer is je woning daar nu klaar voor?
Technicert bv 09/09/2024
De Europese Commissie heeft op 06/06/2024 de nieuwe regelgeving over certificering voor het werken met koudemiddelen gepubliceerd. Deze wetgeving bevat de minimumeisen voor certificering. Volgens de nieuwe F-gassenverordening zal certificering verplicht worden voor zowel het werken met F-gassen als met andere koelmiddelen, zoals koolwaterstoffen (bijv. propaan en isobutaan), CO₂ en ammoniak. F-gassen en koolwaterstoffen (bijv. propaan en isobutaan) zijn nu samen opgenomen in de nieuwe certificaten A1 en A2. Deze nieuwe indeling komt overeen met de vroegere categorieën I en II (maar dus met toevoeging van koolwaterstoffen).