In het kort
Wil je zowel theoretische en praktische koeltechnische kennis opdoen en vervolgens je certificaat in de koeltechniek CAT. 1 behalen, en dit op een korte periode van 10 lesdagen? Dan is deze opleiding iets voor jou! Tijdens deze opleiding word je geïnitieerd in de theoretische en praktische aspecten van koeltechniek (geen voorkennis vereist!) en ga je vervolgens je kennis veelvuldig kunnen toepassen in de praktijkoefeningen waar we je klaarstomen voor je certificatie examen dat je uiteraard aansluitend bij ons aflegt.
Programma
In deze cursus komen tijdens de eerste 6 lesdagen zowel de theoretische als praktische aspecten van koeltechniek aan bod.
Theorie
- Basis koelcyclus
- Verdampen
- Condenseren
- H-log p-diagram
- Leidingaanleg
- Compressoren
- Lijncomponenten
- Koelmiddelen
- ...
Praktijk
- Koperbewerking (flare trekken, hardsolderen, …)
- Verbindingstechnieken
- Bouwen en opstarten van een koeltechnische opstelling
- Lektesten
- Basis afregelingen
- Bijvullen
- Recupereren
- Gebruik van de manifold
- …
Vervolgens gaan we je tijdens de laatste 4 lesdagen aan de hand van simulatie-oefeningen voorbereiden op het certificatie-examen :
Theorie koeltechniek en wetgeving
- Overzicht theoretische kennis inzake koeltechniek
- Kennis van de Vlaamse regelgeving en terminologie
- Overlopen vragenlijst VEKA en uitleg theoretisch examen
Koeltechnische handelingen
- Onder druk brengen met droge stikstof
- lekdichtheidscontrole
- Vacumeren en standtijd
- Vullen van een installatie
- Wegen en noteren van koelmiddelhoeveelheden
- In werking stellen, afregelen, controle en goede functionering van de koelinstallatie
- Onderhoud, periodieke controle en logboek
- Recupereren van koelmiddelen
- Herhaling van terugwinning met minimaal koelmiddelen verlies
Hardsolderen/Braseren
- Montage volgens de huidige regelgeving
- Braseren van de verschillende componenten
- Vacumeren en standtijd
- Plooien
- Onder druk brengen met droge stikstof
- Controle op lekdichtheid
- Controle kwaliteit braseren
Certificatie-examen
Het examen voor koeltechnicus voor het behalen van het certificaat CAT. I bestaat uit 4 onderdelen:
- een theoretisch deel over koeltechniek (20 meerkeuze vragen)
- een theoretisch deel over wetgeving (20 meerkeuze vragen)
- een praktische proef handelingen met ozonlaagafbrekende stoffen of gefluoreerde broeikasgassen
- een hardsoldeerproef
De koeltechnicus is geslaagd als hij voor ieder onderdeel minstens 60% van de punten behaalt.
Theoretisch examen:
Het theoretisch deel voor de examens CAT I bestaat telkens uit twintig (20) vragen mbt koeltechniek en twintig (20) vragen mbt tot de kennis van de wetgeving en Nederlandstalige terminologie inzake koeltechniek. In totaal bestaat het examen dus uit veertig (40) vragen.
Het volledige theoretisch examen (beide delen) dient afgelegd te worden binnen een tijdsspanne van 60 minuten (1 uur). Beide delen van het theoretisch examen worden apart beoordeeld.
Om te slagen voor het theoretisch examen CAT I dient de deelnemer per deel minstens 60% te behalen (12 correcte vragen van de 20).
Praktisch examen:
- Handelingen met ozonlaagafbrekende stoffen of gefluoreerde broeikasgassen (koelmiddelhandelingen):
De kandida(a)t(e) krijgt voor de praktische proef koelmiddelhandelingen een begeleidende examenbundel uitgegeven door het VEKA. De werkvolgorde die hierin omschreven wordt moet gevolgd worden.
De praktische proef koelmiddelhandelingen dient afgelegd te worden binnen een tijdspanne van drie uur.
De evaluatie gebeurt aan de hand van een evaluatietabel van VEKA welke door de juryleden tijdens de proef wordt ingevuld. Het behaalde resultaat dient groter of gelijk aan 60% te zijn.
- Hardsolderen:
De kandida(a)t(e) krijgt voor de praktische proef hardsolderen een begeleidende examenbundel uitgegeven door VEKA. De werkvolgorde die hierin omschreven wordt moet gevolgd worden. De kandida(a)t(e) ontvangt de nodige hulpstukken en montage opstelling voor het uitvoeren van de proef. De praktische proef hardsolderen dient afgelegd te worden binnen een tijdspanne van drie uur.
De evaluatie gebeurt aan de hand van een evaluatietabel van VEKA welke door de juryleden tijdens de proef wordt ingevuld. Het behaalde resultaat dient groter of gelijk te zijn aan 60%
Voor wie?
Deze opleiding is bedoeld voor technische profielen die zich wensen te initiëren in de wondere wereld van de koeltechniek en vervolgens deze kennis dieper verdiepen om het certificatie examen af te leggen en hun officiële erkenning/certificaat in de koeltechniek CAT 1 te behalen. Per opleiding worden er maximaal 12 cursisten toegelaten.
Extra info
Technicert voorziet gereedschap en verbruiksmaterialen zodat iedere cursist beschikt over zijn eigen gereedschap om deze opleidingen tot een goed einde te brengen. Je zorgt zelf voor werkkledij en PBM's. Al het nodige handgereedschap wordt voorzien door Technicert. Een broodmaaltijd, koffie en dranken worden voorzien door Technicert en zijn inbegrepen in de prijs.
Docenten
Deze opleiding wordt gegeven door 2 ervaren docenten met beide een zeer uitgebreide kennis met betrekking tot koeltechniek. Onze docenten hebben een praktische 'in-the-field' ervaring van meer dan 20 jaar en hebben ook reeds jarenlange bewezen staat van dienst in het doceren van deze materie.
Prijs
De prijs voor deze opleiding bedraagt € 3550,00 (excl. btw).
Deze opleiding kadert in het aanleren van beroepsspecifieke competenties en voor deze opleiding kan je beroep doen op de KMO-Portefeuille waardoor je tot 30% steun kan bekomen. Deze opleiding is ook erkend door Constructiv (PC124) en Volta (PSC149.01) waardoor je bijkomende premies kan bekomen.