Technicert bv 07/11/2024
Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) besluit op basis van de energie-prestatiecertificaten (EPC) die de afgelopen 2 jaar zijn ingediend, dat een derde van de woningen zonder grote aanpassingswerken een warmtepomp zou kunnen installeren.
Een ander derde van de woningen zou klaar zijn voor een hybridepomp. Dat is een combinatie tussen een warmtepomp en een gascondensatieketel.
Zo'n hybridepomp kiest aan de hand van de buitentemperatuur en elektriciteitsprijs of ze verwarmt met gas of elektriciteit. Als de warmtevraag hoog is, zal ze overschakelen op gas. Als er minder nood is aan verwarming, schakelt het systeem over op de elektrische warmtepomp.
"Voor nieuwbouwwoningen is het al evident om voor een warmtepomp te kiezen", zegt Maarten De Groote, expert Energiebeleid en Bouwinnovatie bij onderzoeksinstelling VITO. "Vanaf 2025 mogen geen nieuwe aardgasaansluitingen voor verwarming meer geplaatst worden, een warmtepomp is dan een logisch alternatief."
Ook bij renovatie
Bij renovatieprojecten wordt minder snel gedacht aan een warmtepomp. "Het is onvoldoende bekend dat je ook in een gerenoveerd huis een warmtepomp kan integreren", zegt De Groote.
Zelfs bouwprofessionals beschikken volgens De Groote niet altijd over voldoende kennis over de technologie. Daardoor liggen de gebruikscijfers van de warmtepomp in België nog een stuk lager dan in Frankrijk of Nederland.
Al spelen de energieprijzen ook mee in dat verschil. "In Frankrijk en Nederland betaal je minder voor elektriciteit dan voor gas, als je de prijzen vergelijkt met die van Vlaanderen", zegt De Groote.
Toch moeten we meer warmtepompen installeren, en dat het liefst zo snel mogelijk. De Groote: "Om onze klimaatdoelstellingen te behalen, moeten we in België 1,5 miljoen warmtepompen hebben tegen 2030. Daar zijn we bij lange nog niet, dus de transitie moet zowel bij de eindgebruikers als bouwprofessionals sneller gaan."
Wanneer is je woning klaar voor een warmtepomp?
Je woning is klaar voor een warmtepomp als de energievraag voldoende laag is. Daarvoor moet je woning voldoende geïsoleerd zijn. Denk aan voldoende dakisolatie, degelijke vensters en gevelisolatie. "Je kan testen of je woning klaar is voor een warmtepomp door de temperatuur van je gascondensatieboiler lager te zetten", zegt De Groote.
Hoe lager de temperatuur die je nodig hebt om je woning te verwarmen, hoe efficiënter een warmtepomp kan draaien en verwarmen.
Mythe van vloerverwarming
Mensen zijn vaak bezorgd dat ze hun vloer zullen moet uitbreken als ze een warmtepomp willen installeren. Dat is volgens De Groote een hardnekkige mythe die dringend ontkracht moet worden.
"Als je je woning renoveert, zijn je radiatoren dikwijls overgedimensioneerd. Dat wil zeggen dat ze zelfs aan een lagere temperatuur voldoende warmte kunnen afleveren", legt De Groote uit.
Je hoeft dus niet per se nieuwe radiatoren te installeren, maar soms is dat alsnog nodig. Dat check je best bij de installateur volgens De Groot. "We kunnen radiatoren dan vervangen door ventiloconvectoren. Dat zijn radiatoren waarop een ventilatiesysteem zit, waardoor ze beter warmte kunnen afgeven."
Nieuwe tool
Het VEKA ontwikkelde een tool waarmee je kan checken of je woning klaar is voor een warmtepomp. "In enkele stappen kunnen eigenaars achterhalen of hun woning duurzaam verwarmd kan worden met een warmtepomp", klinkt het bij VEKA.
Op basis van eigenschappen van je woning, zoals oppervlakte, isolatiegraad en de huidige manier van verwarmen, besluit de tool of een warmtepomp een optie is voor jouw woning.
Als je een warmtepomp kan installeren in je huis, krijg je extra informatie over de kostprijs, het type pomp en welke bijkomende werken nodig zijn voor installatie. Ook de invloed van de pomp op de EPC-waarde van je huis geeft de tool mee.
Check het zelf
Test zelf of jouw woning klaar is voor de installatie van een warmtepomp, via de online tool 'warmtepompklaar' van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.
Bron : vrt nieuws : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/11/05/meer-woningen-dan-verwacht-zijn-klaar-voor-warmtepomp-check-hie/
Technicert bv 03/12/2024
Het REPowerEU-plan, gelanceerd door de Europese Commissie in mei 2022, heeft als doel de afhankelijkheid van de EU van Russische fossiele brandstoffen te verminderen en de transitie naar schone energie te versnellen. Een belangrijk onderdeel van dit plan is de promotie en implementatie van warmtepompen als duurzame verwarmingsoplossing.
Technicert bv 07/11/2024
Zo’n 70 procent van de Vlaamse woningen zou klaar zijn voor een warmtepomp. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Veel meer woningen dan verwacht komen dus in aanmerking voor een warmtepomp, maar wanneer is je woning daar nu klaar voor?
Technicert bv 09/09/2024
De Europese Commissie heeft op 06/06/2024 de nieuwe regelgeving over certificering voor het werken met koudemiddelen gepubliceerd. Deze wetgeving bevat de minimumeisen voor certificering. Volgens de nieuwe F-gassenverordening zal certificering verplicht worden voor zowel het werken met F-gassen als met andere koelmiddelen, zoals koolwaterstoffen (bijv. propaan en isobutaan), CO₂ en ammoniak. F-gassen en koolwaterstoffen (bijv. propaan en isobutaan) zijn nu samen opgenomen in de nieuwe certificaten A1 en A2. Deze nieuwe indeling komt overeen met de vroegere categorieën I en II (maar dus met toevoeging van koolwaterstoffen).