Knelpuntberoepen Vlaanderen 2023

Technicert bv 05/02/2023

Een knelpuntberoep is een beroep waarvoor de invulling van vacatures moeilijker verloopt dan voor de andere beroepen.
Wanneer je je certificaat koeltechniek behaalt, ben je daarom verzekerd van werkzekerheid. 

 Situering Na de twee turbulente jaren die de coronapandemie met zich meebracht kondigde zich in de eerste helft van 2022 een nieuwe (economische) crisis aan als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De stijgende energie- en grondstoffenprijzen en de toenemende inflatie hebben niet alleen een impact op ons persoonlijk leven maar ook op de arbeidsmarkt. De onzekerheid over het verloop van de opeenvolgende crises maakt werkgevers wellicht (iets) voorzichtiger bij de aanwerving van nieuwe personeelsleden. Toch blijkt uit het jaarlijks onderzoek van VDAB naar de knelpuntberoepen dat de arbeidsmarkt voorlopig nog zeer krap blijft en dat de zoektocht naar bepaalde profielen er niet gemakkelijker op geworden is. De studie van de knelpuntberoepen 2023 Het onderzoek naar de knelpuntberoepen is steeds gebaseerd op twee pijlers: een kwantitatieve analyse van VDAB-gegevens van vacatures en werkzoekenden en een kwalitatieve bevraging van VDAB-experten en relevante sectororganisaties. De kwantitatieve analyse op basis van jaarcijfers gebeurde begin juli 2022 en betreft een periode waarin een historisch hoog aantal vacatures gemeld werd bij VDAB. Ondanks de afname vanaf juli 2022 blijft het aantal door VDAB ontvangen vacatures op een hoog niveau. Ten opzichte van het laatste corona-vrije jaar (2019) ontving VDAB in 2022 31% meer vacatures. Het overleg met de VDAB-experten en sectororganisaties liep van september tot eind november toen de onzekerheid over de gevolgen van onder andere de energie- en grondstoffencrisis en de inflatie een rol begon te spelen.

Hier kan je de volledige VDAD brochure terugvinden.

(Bron : https://www.vdab.be/sites/default/files/media/files/Knelpuntberoepen2023.pdf)

Laatste blogs

Technicert bv 25/03/2024

F-gassen verordening

Op 20 februari 2024 is de nieuwe EU-verordening betreffende F-gassen gepubliceerd

Lees meer

Technicert bv 16/02/2024

Technicert staat met mooi artikel in vaktijdschriften

In de vaktijdschriften Cool and Comfort en Install Magazine wordt een artikel gewijd aan de verhuis naar ons nieuwe opleidingscentrum. In deze blog kan je het artikel lezen

Lees meer

Technicert bv 31/01/2024

Knelpuntberoepen 2024

Koeltechnieker blijft ook in 2024 weer een knelpuntberoep! Werkzekerheid gegarandeerd met het certificaat in de koeltechniek!

Lees meer

Bekijk ons aanbod aan opleidingen en examens